IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рупърт Мърдок обмисля отново да обедини Fox Corp. и News Corp.

Създаден е специален борд от независими директори, който да оцени възможните условия за възраждането на медийната империя

10:01 | 15.10.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рупърт Мърдок обмисля отново да обедини бизнесите си Fox Corp. и News Corp. и да се върне към медийната империя, която раздели през 2013 г.

News Corp. е създала специален борд от независими директори, за да оцени възможните условия за обединението, съобщава Bloomberg, като цитира изявление на компанията.

Все още не е сигурно, че ще се стигне до споразумение.

И двете компании се промениха драматично след разделянето им преди почти десет години. Fox продаде повечето от развлекателните си активи на Walt Disney Co. и до голяма степен се фокусира върху излъчване и кабелна телевизия, начело с Fox News Channel. News Corp., собственик на Wall Street Journal, се диверсифицира в нови области, като онлайн услугите за недвижими имоти.

Семейство Мърдок има около 39% дял с право на глас в News Corp. и приблизително 42% от Fox, показват документи.

Рупърт Мърдок е изпълнителен председател на News Corp. и председател на борда на Fox. Той започва изграждането на световния медиен гигант от един вестник в Австралия. В един момент той придобива филмовото студио Fox и стартира мрежата за излъчване на Fox. Империята му погълна и Dow Jones & Co., издател на Wall Street Journal, през 2007 г., както и някои от най-четените вестници във Великобритания.

Вестникарският бизнес обаче започна да се срива в дигиталната ера, като издателите загубиха голяма част от рекламата си в полза на онлайн изданията. Разделянето на печатния и развлекателния бизнес на компанията през 2013 г. позволи на инвеститорите самостоятелно да оценят по-бързо развиващия се бизнес с кабелна телевизия, включително канали като Fox News, FX и Nat Geo.

Кабелната телевизия се сблъска с конкуренцията от страна на стрийминг услуги като Netflix Inc., които привличат милиони зрители. След като се провали в опита си да се разшири чрез придобиването на Time Warner през 2014 г., Мърдок в крайна сметка реши през 2017 г. да продаде развлекателните си активи на Disney.

В същото време News Corp. започна да показва подновена сила, като Wall Street Journal отново расте благодарение на онлайн абонаментите. Придобиването на Realtor.com откри нови източници на печалби за дружеството.

Обединяването на двата бизнеса може да даде на семейство Мърдок по-широко портфолио от възможности за инвестиране. Fox има пазарна капитализация от около 16,7 млрд. долара, а тази на News Corp. е около 9,14 млрд. долара.

Това също така потенциално ще консолидира властта за сина на Рупърт Мърдок – Лаклан, който е съпредседател на News Corp. Той също така е изпълнителен председател и главен изпълнителен директор на Fox.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 15.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още